Helmer Malmquist Taket isolering Startsida

Isoleringen på ovanvåningen blev ca 20 cm, det kändes som det passade mig.
Jag har gått med isoleringen nästan enda ut till takskägget och mött den isolering som finns på undervåningen, på så sett har jag inga direkta köldbryggor.
Inne i rummen har jag sen gjort små innerväggar som är 50 cm höga i dessa döljer jag el och ventilationstrummor.
Ovanvåning

Utrymmet inne vid väggarna utnytjas till bokhyllor, ställa sängar vid, ställa undan saker vid mm, skulle inte vilja va utan det. Det går inte att gå där men vad gör de.
De blåa strecken markerar var väggarna stod innan jag ändrade, vilket lämnade ca 1,5 meter oisolerat tak på nedervåningen
Ytterst finns det plåt under den ligger det spån på ca 5 cm, sen kommer det en luftspalt på 2,5 cm sen masonit sen rockwool 19 cm sen plastfilm och sist gips 13 mm. Enligt byggarkompisar skall man regla cc 30 i tak, dom ser ut som det gäller även snedtak. Värme förlusterna genom taket är nu 0,18 W / m2 / grad, vilket betyder 12 kWh / m2 / år.
Vilket betyder att genom taket/ovanvåningen ca 100 m2 boyta ( 180 m2 yttervägg ) smiter teoretiskt ca 2200 kWh per år, detta kan jämnföras med den "oisolerade verkstaden" å nedanvåningen på 30 m2 som läcker ut 4500 kWh per år.
Fönsterna tillkommer med sina 750 kWh, med avdrag för de 400 kWh som solen lyser in med.
Totalt är det så lite som läcker ut på ovanvåningen att vi nästan inte har någon uppvärmning där uppe ( en 500 W fläkt i största rummet, när allt är klart nere kommer det att bli lagom varmt uppe utom de allra kallaste dagarna tror jag i alla fall. En tredjedel av taket går inte upp till nock, på denna del kommer isoleringen att bli 40 cm så fort jag orkar rulla ut den. här uppe har jag mina fläktar hängande och värmeväxlaren.


Helmer Malmquist
helmer@hmaudio.se

Copyright © 1996 Helmer Malmquist
Senast ändrad den 8 Juli 1998