Helmer Malmquist Lyssningsrum "privat" Startsida


Måtten på ovanvåningen är:
Golv: 8 meter brett vid gaveln (ute vid spetsarna, 7 meter fritt golv utan bokhyllorna), sido/sned väggarna är 6 meter långa (från gaveln och hitåt).
Hela husets höjd är öppen ca 4 meter i mitten.
Taket har ca 90 graders vinkel i nock, ger att vinkel mellan golv och snedvägg är ca 45 grader.
Längst ner på väggarna är 50 cm lodrät vägg, vid vilka jag ställt 50 cm djupa bokhyllor fyllda med böcker.

Bild kommer när jag har en



Chocken när jag efter ett par månaders slit släpade in de stora högtalarna i nya lyssningsrummet för att lyssna på en skiva, med tron att ljudet skulle bli nästan som frifält, i allafall lite nästan. Där var ju nästan 60 kvadratmeter 20 cm djup rockwool med bara lite plast över.

Unable to display image

Helt naturlig effekt av 20 cm glasull endast plastad med byggplast, basen slinker rakt genom plasten (eller förmår flytta den fram och tillbaka)medan diskant och mellanregister hindras. Detta ger bra stöd och reflektioner åt de högre tonerna och basen får jobba utan stöd, utom från golvet som har brädor ca 50 mm tjockt och gavlarna som har tunna brädor 15 mm på ena respektive tre lager gips på halva den inre i huset, resten av denna är trappor och hålrum "tredje våningen".




Unable to display image

Frekvenskurva efter jag satt upp fyra hela gipsskivor på svedväggen bakom högtalarna, (live front, dead back) den vackraste kurvan i bygget än. För mycke bas i den ena och för lite i den andra, (högtalarna står inte symetriskt i rummet, den ena är längre in i sin hörna) den röda kurvan är totala ljuddrycket med båda inkopplade (vanligt förekommande).



Unable to display image

Hägtalarna flyttade till motstående snedvägg, dvs plastad rockwool bakom högtalarna och gipsskivor bakom lyssnaren (dead front, live back)



Gipsskivor på snedväggarna både bakom högtalarna och lyssnaren.



Högtalarna stående vid gaveln mitt mellan de gipsade snedväggarna, bakom högtalarna finns då en hel gavel med 15 mm spontade brädor, utan regelverk så när som på ändarna, som har en viss dämpförmåga vid ca 125 - 250 Hz (membranabsorbent), den frekvensen jag alltid har problem med inomhus. Att kurvan dalar i diskanten är högtalarnas fel men är lätt att korrigera elektriskt.

Jag har fortfarande inte gipsat de sista 2 meterna upp till nock, nu går gipsen ca 3 meter upp längs väggarna (till hanabanden), men jag är nyfiken på om de lägsta tonerna får bättre stöd när det är gjort.

 

Helmer Malmquist
helmer@hmaudio.se

Copyright © 2000 Helmer Malmquist
Senast ändrad den 22 September 2000