Helmer Malmquist Ventilation Startsida

Ventilationskostnaden på vintern kan avskräcka vem som helst, när det är som kallast ute och vi byter luft enligt reglerna, dvs lite lagom mycket, kostar det ca 30 kronor per dygn
Ett hus på ca 200 m2 har ca 450 kubikmeter luft och skall man byta ca hälften av denna per timme blir det över 200 kubik i timmen, detta per dygn ger nästan 5000 kubikmeter luft. Så mycket luft som skall värmas från minus tío grader till plus tjugo behöver ca 40 kWh per dygn, nästan 30 kronor.

Vent. kostnad

I mitt fall tar jag luften under plåt/spån taket, där är luften av någon anledning sällan är under 5 grader plus. Kan också ses som ett fall av dynamisk isolering, den energi som tar sig genom isoleringen i taket på ovanvåningen värmer luften uppe på vinden och som jag sen får till godo igen.
Luften passerar sedan genom en värmeväxlare jag byggt av aluminiumplåt, typ motströms med ca 65 % verkningsgrad. Den luft jag blåser in i huset kommer på den lille värmepumpens innedel och kyler den lite till vilket ökar dennes verkningsgrad lite.
Luften som lämnar huset är som minst 10 grader plus när det är minus 15 grader ute, denna luft blåser jag på värmepumpens utedel vilket ökar temperaturen för denna del och därmed verkningsgraden.
Kostnad per dygn max 5 kronor minus de vinster jag gör angående värmepumpens förbättrade förhållande.
En positiv bieffekt är att när det är äckligt varmt ute kyler utgående luft den ingående via värmeväxlaren.


Praktiskt angående luften är att jag blåser in på fem ställen, vardagsrummet (ca 90 m3), sovrummet (ca 40 m3), norrummet (ca 40 m3) verkstaden (ca 40 m3), skafferi (ca 10 m3)
Utsug sitter på sex ställen badrum (ca 80 m3), övre rummen (södra, norra och sovrum) (3 x 40 m3) toa (ca 10 m3), skafferi (ca 10 m3).
Luften som kommer in i verkstaden passerar lagret och hallen på sin väg ut genom badrummet.
Vardagsrumsluften passerar köket och hallen innan den sticker ut genom badrummet, en del av den åker ut genom toan en del drar värmen med sig till ett rum på ovanvåningen och åker ut där. Allt detta är teoretiska värden för jag har inte mätt upp något än, men det känns bra och välventilerat överallt.
Ljuddämpare sitter lite här och var, totalt 7 stycken tror jag, även värmeväxlaren dämpar med sina 1,5 m2 gummiyta.


Helmer Malmquist
helmer@hmaudio.se

Copyright © 1996 Helmer Malmquist
Senast ändrad den 20 Juli 1998